A személyre szabott étrendek előnye, hogy figyelembe veszik az adott ember életmódját, életritmusát, anyagi és lakóhelyi lehetőségeit, esetleges élettani sajátosságait. Ehhez nyújtok most pár tippet neked!

Általános alapelvek az étrend kialakításában:
- Fenn kell tartani az energiaegyensúlyt, vagyis megfelelő étrenddel és rendszeres fizikai aktivitással ajánlott megelőzni vagy csökkenteni a túlsúlyt.
- A napi egyszeri-kétszeri nagy evések helyett javasolt 4-5 alkalommal kis mennyiségű ételt fogyasztani.
- A hozzáadott cukrot tartalmazó ételek üres kalóriát jelentenek a szervezet számára, ezért fogyasztásuk nem javasolt nagy mennyiségben.
- Érdemes többségében teljes kiőrlésű pékárut, köretet, gabonaféléket választani, hiszen magas rost-, továbbá jelentős ásványi anyag- és vitamintartalommal rendelkeznek.
- Zsírok tekintetében érdemes előtérbe helyezni a telítetlen, növényi zsiradékokat a főként állati eredetű telített zsírokkal szemben.
- Naponta több alkalommal szerepeljen az étrendben zöldség és gyümölcs, amelyek lehetőleg minél színesebbek legyenek.
- Előtérbe kell helyezni az alacsony zsírtartalmú, sovány tejtermékek és a magas fehérjetartalmú ételek, mint a baromfi, a sovány vörös húsok, a halak, a hüvelyesek, a sótlan olajos magvak fogyasztását.
- A sóbevitel visszaszorítása érdekében érdemes csökkenteni az étrendben a magas sótartalommal rendelkező kész- és félkész termékek, pékáruk, húskészítmények, sajtok, konzervek fogyasztását.
- Mértékletességre kell törekedni az alkoholfogyasztásban. A megengedett mennyiség napi 1 pohár nőknek és 2 pohár férfiaknak.
- Férfiaknak napi 2,5 liter, nőknek 2 liter folyadék fogyasztása ajánlott.
Ezek figyelembe vételével alakítom ki én is vendégeim edzéstervét és természetesen, hogy passzoljon az új étrendhez.